уторак, 25. октобар 2011.

Pufnaste loptice - gombice




Vrlo ih je lako napraviti. Deci je posebno zabavno da ih prave, i vole ih na vrhu kapice, krajevima šala ili da vise kao ukras sa, na primer, prozora.

Sve što vam je potrebno je malo vunice i karton.





Isecite dva ista "prstena" od kartona i stavite ih jedan na drugi.







Namotavajte vunicu oko kartonskih prstenova. Lakše ćete provlačiti vunicu ukoliko napravite malo klupko.







Kada namotate nekoliko puta oko celog prstena (nekoliko krugova :) ), razdvojte niti vunice da dođete do kartona. Makazice stavite između dva kartona i isecite vunicu.








Stavite parče vunice između dva kartona, obmotajte skroz okolo, dobro zategnite (ovo je jako bitno da se niti ne bi posle izvlačile) i zavežite.








Isecite karton i izvucite. Ukoliko je potrebno, oblikujte malo svoju gombicu i to je to :)








субота, 22. октобар 2011.

Slatke, šarene slamčice



U prodavnicama se prodaju štapići ili kesice punjene šarenim šećerom, i moj sin ih stalno traži da mu kupim. Odlučila sam da napravimo ukusniju i bar malo zdraviju varijantu.
Uzeli smo:
  • Dekstrozu (ima da se kupi u prodavnicama zdrave hrane ili u bolje opremljenim prodavnicama; može se koristiti i fruktoza, obe su bolje od glukoze, mada se i ona može koristiti)
  • arome zakolače,
  • slamčice.



 Uzeli smo tri posudice (toliko smo vrsta aroma imali, naravno može i više ili manje) i stavili po 1,5 kašiku dekstroze. Dodavali smo po nekoliko kapi arome i dobro mešali, dok šećer nije postao dovoljno aromatičan.







Punili smo slamčice kašikicom (nije nam baš išlo papirnim levkom) tako što smo zavrnuli donju stranu slamke, i naizmenično sipali sva tri ukusa, pa dobro zavrnuli gornju stranu slamke.

Konzuimacija se vrši tako što se odvrne jedan kraj slamčice i sadržaj istresa direktno u usta :) Moj sin i tri njegova drugara bila su oduševljena!

Mogu se i koristiti tako što se sadržaj istrese u toplo mleko i napravi "Benko", sećate se njega, piće mog detinstva :))

субота, 15. октобар 2011.

Torbica za princezice

 Moja devojčica je sada u fazi kada ide po kući sa nekom kesicom, obično od kocki, i pakuje u nju igračkice, pa ih vadi i opet pakuje i tako u nedogled :) Problem je u tome što se kesici skupi otvor i ne može više da ubacuje. Tako sam došla na ideju da joj napravimo tašnicu sa velikim otvorom koji se neće skupiti:

Uzela sam:
  • Flašu tečnog deterdženta,
  • skalpel,
  • turpiju,
  • bušilicu,
  • ukrasne trakice,
  • lepak i
  • ukrase.
Skalpelom sa odsekla donji deo flaše, koliko sam želela da bude duboka torbica. Ivice sam malo isturpijala. Bušilicom sam probušila rupice sa strane za ručkicu. (Ukoliko nemate bušilicu, rupice možete probušiti i špicastim nožem pa rubove malo isturpijati). Zatim sledi zabavni deo, ukrasite torbicu prema vašoj želji i mašti. Mi smo zalepili ukrasnu traku na gornji rub i nalepili štrasiće. Provukli trakicu koja služi kao ručka. Lakovima za nokte smo nacrtali cvetić i sunce i sada torbica izgleda ovako:  




























Od kako smo joj dali torbicu, ne ispušta je iz ruku. Uspešno je pakuje i raspakuje :))

субота, 8. октобар 2011.

Gospodin Nosonja






Morala sam staviti sliku ovog plavog patlidžana, toliko je smešan! Mi smo mu samo dodali usta od belog kolaž papira

четвртак, 6. октобар 2011.

Ukrasite majcu


Šta vam je potrebno:
  • Papir,
  • flomasteri,
  • kesica za zamrzivač, 
  • makaze
  • pegla i
  • papir za pečenje.
Neka dete nacrta dizajn po sopstvenoj želji na papiru. Papir stavite u kesicu tako da sa svih strana ima oko pola centimetra, centimetar kesice bez papira, a ostatak kesice isecite. Postavite kesicu sa crtežom na mesto na majci na kojem želite da bude vaš dizajn. Preko kesice stavite papir za pečenje (pazeći da cela kesica bude prekrivena). Prelazite peglom preko dela na kojem se nalazi crtež sve dok se ne zalepi za majcu.

Crtež skinite kada vam dosadi (u svakom slučaju pre pranja majce) tako da majcu možete ponovo ukrašavati novim crtežima iznova i iznova.

Mala napomena: Bolje će se zalepiti manji crteži.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...