уторак, 27. септембар 2011.

Pečati od voća i povrća


Cilj današnje aktivnosti, osim zabave, je i da naučimo šta je voće a šta povrće, mada smo to dosta dobro znali, ali da utvrdimo gradivo, i da naučimo koje voće i povrće raste "kod nas" odnosno u našim krajevima, a koje ne.

Da biste i vi napravili ovakvu sliku, potrebno vam je:
  • Razno voće i povrće,
  • tempere i četkica,
  • flomasteri i
  • list papira (iz bloka).
Voće i povrće smo oprali, obrisali i presekli na pola. Zatim smo te polovine namazali temperama u boji koje su slične njihovoj stvarnoj boji, prislonili na papir pa pažljivo podigli. Kada se osušilo, nacrtali smo oči belom temperom, ruke, noge i lice flomasterima.

Mi smo koristili, s' leva na desno: praziluk, limun, grožđe, šargarepu, karfiol, jabuku, plavi patlidžan i krompir.

недеља, 25. септембар 2011.

Otisci lišća

Iskoristili smo još ovo malo lepog i suvog vremena da sakupimo listove raznih oblika i veličina. Premazali smo ih temperama u bojama jeseni, prislonili ih na list iz bloka i napravili lepu sliku koju smo zalepili na zid.

субота, 24. септембар 2011.

Diznijevi junaci na zidovima dečije sobe

Kupili smo u farbari samolepljivu foliju sa diznijevim junacima (metar je koštao oko 100 din.) i ona je izgledala ovako:
Zatim sam isekla svakog lika posebno, grupisali smo ih i zalepili na zidove sobe, tako da izgleda ovako:

Vrlo lak, brz i jeftin način da se ukrase zidovi, a deci se jako sviđa!

петак, 9. септембар 2011.

Igra asocijacije

Igra za razvijanje mašte i upoznavanje sa novim predmetima i njihovim namenama

Da biste napravili kartice, potrebno je da sa neta skinete sličice (images) koji vam odgovaraju (prema tematici) i koji vam se sviđaju, odštampajte ih, iseckajte i zalepite na tvrđi karton (mi smo koristili korice od potrošene sveske).

Način igre: Nasumično se odabere jedna sličica na koju prvi igrač traži asocijaciju i objasni svoju asocijaciju. Drugi igrač zatim traži asocijaciju na drugu postavljenu sličicu i objasni je, i tako naizmenično (mogu igrati i više igrača). Onaj igrač koji ne može da se seti asocijacije na zadatu sličicu je izgubio.

Kod nas je to išlo ovako: ovca- džemper (od ovce dobijamo vunu od koje se pravi džemper) - zima (zimi se nosi džemper) - sneg (pada zimi)- skijanje (kada pada sneg, skijamo se)...

четвртак, 8. септембар 2011.

Crni luk protiv gripe

 Crni luk protiv gripe
Počela je škola, zabavište i počela sezona gripa :(  Evo načina da ga pobedite na prirodan način.

Poznato je da crni luk ima antibakterijsko i antivirusno delovanje. Takođe utiče i na rastvaranje sluzi, tako da je dobar kod kašlja. Povoljno utiče i na imunitet, pa se može koristiti i preventivno.

Čaj od luka: Očistiti glavicu od spoljnih ljuski, a unutrašnje (žute) ostaviti, oprati i zaseći na četiri dela. Sipati 4dl vode i kuvati luk na nižoj temperaturi dok voda ne ispari do 2dl. Procediti. Može se zasladiti medom. Piti nekoliko puta na dan.
Ovaj čaj se može davati i bebama, samo ne stavljati med do godinu dana starosti.
Da bi čaj bio ukusniji, može se staviti i malo šipka prilikom kuvanja, ili isceđen sok narandže.

Sirup od luka: Sitno iseckati luk, pa ga ređati u teglu: staviti red luka, pa red meda, pa tako nekoliko puta. Ostaviti preko noći. Ujutru procediti. Uzimati nekoliko puta na dan po jednu kašiku. Takođe, možete uzeti kašiku sirupa kada se zakašljete, pomoćiće vam.

Oblozi od luka: Uveče sitno naseckajte luk, stavite u pamučnu tkaninu (najbolje gazu ili pelenu), vežite na grudi, preko stavite najlon kesu. Držite preko noći.
Ovakav oblog rastavra sluz u plućima i olakšava njenu eliminaciju.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...